Odpowiednie odżywianie w okresie zimowym ma bardzo duże znaczenia dla kondycjo naszego organizmu. Nawet zimą, kiedy nie mamy dostępu do świeżych warzyw i owoców, warto postawić na mrożonki czy kiszonki, które są bogatym źródłem błonnika czy składników mineralnych.
Problemem może być to, gdzie kupić zdrową żywność wysokiej jakości. Na szczęście sklepy ze zdrową żywnością coraz częściej działają jako sklepy i internetowe i z łatwością kupimy interesujące nas produkty z dostawą wprost pod nasze drzwi.
Przeczytaj nasz artykuł, a dowiesz się:
- Co jeść zimą?
- Zbilansowana dieta zimą – jak ją ułożyć?
- Jakie składniki mineralne są nam potrzebne zimą?
- Czy zdrowe odżywianie zimą jest trudne?
- Czy mrożone ważywa mają odpowiednią wartość odżywczą?
W Internecie znajdziemy wiele porad na temat tego, co jeść zimą. Bogaty asortyment sklepów ze zdrową żywnością pozwala nam na ułożenie posiłków zbilansowanych. Taki jadłospis ułożymy sobie sami lub z pomocą internetowych blogów poświęconych zdrowemu odżywianiu.
Co jeść zimą Zimowe przysmaki i posiłki
Niestety sezonowe owoce są trudno dostępne zimą. Jednak w zimowe dni wcale nie pozostają nam do dyspozycji tylko gotowane warzywa. Składniki odżywcze dostarczymy sobie przez sezonowe warzywa w formie kiszonek. Warto postawić też na takie produkty jak kasza gryczana czy kasza jaglana. Jak wiadomo kiszonki poprawiają odporność organizmu, więc warto z nich korzystać.
Dobrze zaopatrzony sklep z żywnością ekologiczną ma w swoim asortymencie wiele zdrowych przekąsek. Przykładem zdrowej zimowej przekąski mogą być suszone owoce bez dodatku cukru. Jako przekąska zimą sprawdzą się także pestki słonecznika, pestki dyni czy orzechy włoskie, migdały i tak dalej.
To zdrowe jedzenie nasyci nas, ale nie będzie źródłem pustych kalorii dla naszego organizmu.
Jak przyrządzać zimą warzywa strączkowe i warzywa korzeniowe, aby dostarczyć sobie odpowiedniej ilo składników mineralnych?
Ziamą bardzo potrzebujemy zjeść owoce i warzywa. Jednak w dużej mierze warzywa spożywamy po obróbce termicznej- piekąc je, dusząc lub gotując na parze. Warzywa korzeniowe takie jak marchew, pietruszka czy seler świetnie komponują się z roślinami strączkowymi na przykład z fasola. Pamiętajmy, że strączki są bogatym źródłem błonnika i składników mineralnych. W skład zdrowego zimowego posiłku z sukcesem mogą wejść także kasze czy makaron pszenny lub ryż.
Ciekawym pomysłem na warzywne danie zimą może być zapiekanka warzywna lub warzywa na patelnię. Nasza zimowa dieta powinna być odpowiednio zbilansowana i różnorodna. Occzywiście wymaga to od nas nieco wysiłku i zaangażowania.
undefined